Onderhoudstips

Kunststof Kozijnen Onderhouden

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Vervuiling door weersinvloeden zal echter blijven. Het is daarom belangrijk om uw kozijnen periodiek te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld gelijktijdig gebeuren met het lappen van uw ramen.

Kozijnen reinigen

U kunt het kunststof kozijn schoonmaken met een normaal huishoudsopje; dit kan hetzelfde sopje zijn waarmee u ook het glas reinigt. Gebruik nooit schuurmiddel, een schuurspons of een agressief reinigingsmiddel. Indien u het glas met spiritus reinigt, bestaat de mogelijkheid dat uw raam zwart wordt. Dit komt omdat de zwarte beglazingsprofielen kunnen afgeven. Denk ook goed om de openingen bij de draailende delen van het kozijn, in verband met waterafvoer.

Hang en sluitwerk onderhouden

De over elkaar schuivende delen kunt u behandelen met een zuurvrije olie (1 á 2 x per jaar is voldoende). Indien de schuivende delen een witte waas vertonen, dient dit vaker te gebeuren.

Scharnieren mag u nooit behandelen met olie of grafiet. Scharnieren zijn namelijk vaak voorzien van nylonlagers, die door olie of grafiet aangetast kunnen worden.

Het beslag dient jaarlijks, op de plekken waar dat met een oliespuitje is aangegeven, licht geolied te worden. Een deur of raam zal altijd iets aanlopen. In gesloten toestand, rust de kunststof deur of het raam aan de onderkant iets op een oploopnok. Hierdoor lijkt de deur of het raam iets aan te lopen. Loopt een deur of raam te veel aan, laat het dan over aan een vakman.

Vlekken verwijderen

Vet, verf, kit, roet en siliconen kunt u met wasbenzine verwijderen. Gebruik echter een beperkte hoeveelheid wasbenzine om verkleuringen tegen te gaan.

Gips, kalk, mortel en spax kunt u met water en zeep verwijderen.

Potlood, viltstift en balpeninkt kunt u met een normaal reinigingsmiddel verwijderen.

Kunststof kozijnen verven

Kunststof kozijnen mag u nooit verven.